Stephen.reismee.nl

Varanasi aan de Ganges (de heilige rivier)

Nou vanmorgen om 05uur mn bed uit om desunrise te zien van een bootje op de Ganges. En idd hoor het is het waard. Vanaf de Ganges kan je de 'Gaths' (crematieplaatsten) heel mooi zien en de zonsopgang was ook heel mooi. Beetje jammer dat er wolken waren maar toen hij doorbrak.. Groot en knal oranje van kleur. een lichtstraal over het water, al die andere bootjes. Ja er zijn zeker een paar mooie fotos gemaakt.!! En de verhalen over de Gaths zijn ook erg bijzonder. het is nl zo (ff kort uitgelegd) Als je dood gaat wil je je graag laten verbranden om daarna in de heilige rivier gegooid te worden. Varanasi is een grote stad met meer dan 10miljoen mensen (14 tot 16 ofzo, maar dit is nooit helemaal vast te stellen ivm straatbewoners die niet geregistreerd staan) Omdat er dus veel mensen dood gaan draaid het crematoriun 24/7 en zijn alleen savonds de rituelen. als je genoeg betaald mag je verbrand worden op 5 soorten na. dat zijn de 1 de heiligen (soort priesters zeg maar) 2 zwangeren vrouwen. 3 als je gebeten bent door een cobra. 4 als je lepra hebt en 5 zijn dieren. cobrabeet en lepra zijn tegen slechte karma en om de goden niet negatief te beinvloeden. De heiligen hebben te veel respect ofzo en zwangere vrouwen mogen niet omdat ze zwanger zijn. (ja sorry hij sprak heel slecht engels) en de dieren zijn het gewoon niet waard.

Na de verbranding blijven en een paar dingen over. Uiteraard het goud maar bij de mannen de borstkas en bij de vrouwen de bekken. Deze worden ook gewoon in de rivier gegooid. Opzich nog allemaal in te komen omdat het heilig is enzo. Maar sirieus nog geen 20 meter verderop zijn mensen aan het baden, zwemmen kleding wassen en zelfs mensen drinken het water omdat het heilig is. Ik heb een paar fotos waar je dit op hetzelfde plaatje ziet. De rook uit de schoorsteen en een berg as en wassende mensen. Echt heel bizar. Zo zijn er nog een paar van die verhalen/ rituelen en/of gewoontes die eigenlijk onbegrijpelijk zijn voor de westerse wereld. Maar alles bij elkaar is het een heel bijzonder beeld van religie en de mensheid.

En dan kom je weer heel even in de andereechte wereld die daar leeft. Ik was heel even uitgestapt om een paar mooie plaatjes te schieten toen ik een paar straatkinderen verderop een spelletje zag spelen. Ik noem het maar even 'schop de straathond totdat hij kreupel weg loopt' de spelregels zijn simpel maar die bespaar ik julie. En alle volwassenen maar lachen.

Hierna ben ik nog even naar eoa tempel geweest. Het zijn er nu al zo veel dat ik de namen niet eens meer wil onthouden. Maar ook weer erg mooi natuurlijk. Nadat ik bij de fabriek ben geweest (fabriek.... welke fabriek?... dat lees je zo) Heb ik de tip gekregen om naar een boedistische en tibetaansetempel te gaan. zo gezegt zo gedaan en ook dat was het waard om te zien.Vooral dat er in zn giga drukke stad ruimte is voor een plekje intense rust.. Ik hoorde sirieus pas voor het eerst vogeltjes fluiten in India. Eerst waren het alleen maar toeters.! Wat ook mooi is om te zien zijn de tibetaanse monniken in kledij met de nieuwste fotocameratjes enhigh-tec mobiele telefoontjes. Dat klopt gewoon niet.

Indianse vrouwen zijn z.g.a. altijd gekleed in prachtige kleuren gemaakt van zijde genaamd sari's of een variant die met de letter P begint. Ook heb je echt Prachtige handgemaakte superzachte en kleurrijke sjaalen ofwel een scarf genoend. (wat natuurlijk weer engels is voor sjaal) Maargoed.z'n sjaal kost voor de toerist ongeveer 1000 tot soms wel 4000 roepies (1000 is 15,30 euro) Maar dit is natuurlijk de touristen prijs en ze naaien je bij het leven. z'n sjaal is nl maar 300 tot 1500rs waard. Het verschil zit hem in de kwaliteit. De ene sjaal maken ze in ongeveer 3a4 dagen en de duurdere 'multi-color's' tot wel 20a21 dagen.

In iedergeval.. per toeval kwam ik in zn fabriek terecht waar ik ze heel goedkoop heb kunnen inkopen wat ik ook gedaan heb. Ik heb ze alle 24 zelf uitgezocht (met moeite want ze zijn echt mooi en er zijn er meer dan 1000 waar je uit kan kiezen)En over een week zouden ze in NL moeten zijn. Wie er een wil of iig wil bekijken... dan hoor ik het graag.. ik kan je alleen pas over een behoorlijke tijd wat meer info erover geven omdat ik dan pas terug ben in NL....

MAAR Omdat mijn moeder morgen jarig is mag ze er eentje uitkiezen ; ) xxx Alvast gefeliciteerd mam. X mij

Morgen vroeg nog iets bekijken en dan later op de dag eindelijk naar Kathmandu waar ik onder andere ' Holi ' ga vieren. Dit heb je misschien ooit wel eens op tv gezien. Het is een festival om de lente in te leiden en dit doen ze door allemaal verschillende gekleurde poeders naar elkaar te gooien. Hier in Varanasi vieren ze het helemaal groots maar in Kathmandu schijnt het ook flink aanwezig te zijn. Ik ben iig heel erg benieuwd. google anders ff holi festival en kijk bij de plaatjes.. Moet ongetwijfeld onvergetelijk gaan worden. Het begint trouwens op 1 maart.!

Ik hoop dat de wittesneeuw nu weer weg is en de luchtminder grijsword daar bij julie.Dan kan ik julie lekker maken met mijn keuren spektakel. :p

Waarschijnlijk tot in Kathmandu.

Groetjes vanuit een kleurrijke stinkstad.

X

Thom

Wat super allemaal! Echt mooi man. De foto's tot nu toe beloven al veel. Ben heel erg benieuwd naar je andere foto's.
Fijn dat je ook zoveel schrijft. Echt heel leuk om bij te houden en te lezen!

Geniet ervan vriend!

Richard

Hey vriend! Wat een topverhalen! Ik ben zelf ook net thuis van vakantie, ga je zo mailen als ik zelf thuis ben! Go on!
x Ries

Maryn

Ha Speed,
Wat een geweldige verhalen, wat genieten zeg en die foto's. Helemaal top! Ik ben gewoon jaloers.
Hoe je schrijft over die kleuren, ik wou dat ik bij je was. Voel me bijna gestoord dat ik nog in Nederland ben, als ik het allemaal zo lees en zie. Echt heel gaaf.
Ik denk aan je, TOPPER!
Doe rustig aan.

XX Maryn

Marianne Nieuwenhuizen

Hoi Stephen,
Ik geniet erg van je verhalen. Oma Truus trouwens ook.
Leuk hè reizen!

PIETJE